Lucas & Arthur Jussen

Uitmuntend samenspel gebroeders Jussen

maandag 3 februari 2014

De Stentor
2 februari 2014
door Elly van Plateringen
*****
ZWOLLE – Weer waren ze in Zwolle, de gebroeders Jussen. Een stukje ouder geworden en zowel pianistisch als muzikaal aanzienlijk gegroeid. Met zorgvuldig ingestudeerd repertoire voor 2 en 4 handen. Grappig om te zien dat de broers bij de quatre mains nog steeds een pianokruk delen. Zou dat de eenheid in musiceren verhogen? Mozart beet het spits af. Diens Sonate in D kreeg een gave vertolking met veel nuances in de mezzotinten. Echte kamermuziek! De andere vierhandige werken waren van Poulenc en Ravel. Die Franse muziek is Arthur en Lucas op het lijf geschreven. Misschien lag het tempo in de Sonate van Poulenc net te hoog. Daardoor kwam niet elke melodielijn echt tot z´n recht.
Maar dan Ma mere l`Oye van Ravel: een sprookjesachtige vertolking! Qua ensemblespel op hoog niveau, uitmuntend door intimiteit en coloriet.

Uitmuntend samenspel gebroeders Jussen

De vierhandige werken werden afgewisseld door solistische optredens van beide broers. Voor de pauze soleerde Lucas met de Waldstein Sonate van Ludwig van Beethoven. En dan hoor je hoe zo´n talent zich ontwikkelt. Er is conscientieus gewerkt naar een interessant eindresultaat. Volleerd? Nee, natuurlijk niet. De bijzondere spanning van het tweede deel behoeft nog zorg, het verhalend element van de finale wordt vast spannender naarmate jaren gaan verstrijken. Maar wat hebben we genoten!
Arthur is de oudste van de twee. Dat bleek bijzonder duidelijk in Melancholie van Poulenc en Jeux d´Eau van Ravel. Twee composities die wonderwel op elkaar aansloten en met klaarheid werden vertolkt. Arthur heeft affiniteit met dit genre, een mooie belofte voor de toekomst.
De toegift, vierhandig: een deeltje uit de Dolly Suite van Fauré. Helemaal zoals het hoorde, elke toon kreeg wat ´m toekwam. Bravo!

Site by Alsjeblaft!